Meet je eigen BH maat op

 

Om uw eigen maat te bepalen moet u eerst de onder- borstwijdte meten. Dat doet u door uit te ademen en het meetlint vrij strak rond je borstkas vlak onder uw borsten te trekken. Aan de hand van het aantal centimeters komt u tot de volgende onderwijdte:

63 - 67 cm: 65

68 - 72 cm: 70

73 - 77 cm: 75

78 - 82 cm: 80

83 - 87 cm: 85

88 - 92 cm: 90

93 - 97 cm: 95 etc.

Uw bovenwijdte meet u door het meetlint, na uitademing, losjes rond uw borsten te trekken. Meet het aantal centimeters op het punt waar u omvang het grootst is. Dat zal meestal ter hoogte van de tepels zijn.

Neem nu het verschil in centimeters tussen uw boven- borstwijdte en onder- borstwijdte. Uw cupmaat is bij:

10 - 12 cm: AA

12 - 14 cm: A

14 - 16 cm: B

16 - 18 cm: C

18 - 20 cm: D

20 - 22 cm: E

22 - 24 cm: F

24 - 26 cm: G

26 - 28 cm: H

28 - 30 cm: J

 

Buitenlandse maten

De meest omringende landen kennen hun eigen maatvoering voor de onderborstwijdte en dit kan tot verwarring leiden. De Franse maatvoering is onze maat + 15. Maart 75B is in Frankrijk te vinden onder 90B etc.

 

Hoe betrouwbaar is de uitkomst van de meting?

Veel vrouwen dragen niet de juiste maat BH. Ook zijn er veel vrouwen die een BH kopen zonder deze eerst te passen. Bedenk echter dat ieder merk én model anders valt, waardoor de maten kunnen afwijken van de standaard. Daarbij speelt natuurlijk ook een rol dat jouw lichaam uniek is, waardoor bepaalde merken en/of modellen meer of juist minder geschikt zijn voor jouw bouw. Een ander aspect is de vorm van je borsten. Bij ronde borsten zal de uiteindelijke maat iets hoger uitkomen dan het meetlint doet vermoeden. Het tegenovergestelde effect zal zich vaak voordoen bij meer 'puntige' borsten.

 

De cupmaat valt één maat terug

Voor degenen met een onderborstwijdte en/of borstwijdte die ligt rond de overgang van de ene naar de andere maat, zal het vaak voorkomen dat de ene keer kleinere, de andere keer de grotere maat het beste valt. Houd dan wel rekening met het feit dat de cupmaat telkens één maat terugspringt. Mochten de cups van een 75C je best goed passen, maar vind je de BH toch te strak zitten onder de borst, dan zul je als alternatief een 80B moeten kiezen. De cup van de 90 B is net zo diep als die van de 75C. De 80B heeft alleen iets bredere beugels. 

 

Wanneer zit een BH goed?

Allereerst moet de BH goed aangepast worden. Het simpel dichtdoen van de sluiting is niet voldoende! Til staande je borsten één voor één in de cup van de BH. Pas dan kun je oordelen over de pasvorm! De BH zit goed als de beugels bij een beugelBH mooi rond de borsten vallen. Daarbij moeten de beugels op of bijna op het borstbeen vallen. Is de ruimte tussen de beugels en het borstbeen te groot, dan is vaak de onderborstwijdte te groot. Neem dan een BH met een lagere onderborstwijdte en een maat grotere cup (bijv. van 80B naar 75C). Verder mogen de cups niet rimpelen, mogen de borsten er niet uitpuilen (noch aan de bovenkant, noch opzij) en moet de horizontale band op de rug op gelijke hoogte zitten met de voorkant. Schuift de band aan de achterkant bij bewegen naar boven, dan is vaak de onderborstmaat te groot.